Top
Chakra's, hoe breng je ze weer in balans?

Wat zijn chakra’s?

De knooppunten van energie worden chakra’s genoemd. Chakra is Sanskriet en betekent wiel. We hebben zeven (hoofd)chakra’s. Goed werkende chakra’s zorgen ervoor dat de energie kan stromen en je lichaam in balans komt. Je kan je chakra's in balans brengen door yoga-oefeningen te doen, kleding te dragen in de kleuren van de chakra's, voeding te eten in de kleuren van de chakra's of gebruik te maken van essentiële oliën of van edelstenen:

 

Etherische of essentiële oliën zijn natuurlijke aromatische componenten die worden gevonden in zaden, schors, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Ze worden hieruit gedestilleerd. Veel etherische oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature antibacterieel. Met hun unieke chemische structuur kunnen ze direct door de huid worden opgenomen en zorgen ze voor onmiddellijke reactie daar waar het is aangebracht. Door de geschiedenis heen werden etherische oliën al veel gebruikt in verschillende culturen vanwege hun medicinale en therapeutische werking.

 

Edelstenen zijn (soms) zeldzame mineralen. Edelstenen kunnen op verschillende manieren ontstaan en dat proces duurt soms wel miljoenen jaren. Stenen lijken dood maar hebben ook een energieveld dat in beweging is. Die trillengen zorgen voor een werking wanneer ze resoneren met onze persoonlijke trilling. Dat kan door aanraking, maar ook door nabijheid.

 

1. Basischakra (stuit- of wortelchakra)

De eerste chakra bevindt zich ter hoogte van het stuitbeen, onder aan de wervelkolom.

Men noemt dit chakra ook wel overlevingschakra, omdat dit chakra gericht is op overleving en bevrediging van alle basisbehoeften zoals eten, drinken en slapen. Het zorgt voor het aanwezig zijn in de wereld en in je lichaam. Het basis-chakra is een soort fundering waardoor de mens verbonden is met de energie van de aarde. AIs iemand weinig lichamelijke energie heeft of niet goed in zijn vel zit, stroomt de energie niet goed meer door dit chakra (blokkade). Het zijn vooral essentiële oliën van houtsoorten die je helpen bij het aarden.
De kleuren die bij het basischakra horen zijn rood, bruin en zwart.

Essentiële oliën: sandelhout, cederhout, Balance van Doterra

Edelstenen: Rookkwarts, rode jaspis, obsidiaan, hematiet

 

2. Heiligbeenchakra (milt- of sacraal chakra)

Het tweede chakra bevindt zich iets onder de navel, bij het heiligbeen. Het heiligbeenchakra regelt onze emoties, begeerte, seksualiteit, bezorgdheid en creativiteit. Shock, akelige ervaringen of problemen kunnen dit chakra blokkeren.
De kleur die bij dit chakra past is oranje.

Essentiële oliën: bergamot en ylang-ylang.

Edelstenen: Carneool, maansteen, oranje calciet, grijze of botswana agaat

 

3. Zonnevlechtchakra

Het derde chakra bevindt zich net onder het borstbeen, bij de maag. Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht horen bij dit chakra. Het representeert ook de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken; dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnevlechtchakra is gebaat bij zonnige, versterkende en rustgevende geuren.
De kleur van de zonnevlechtchakra is geel.

Essentiële oliën: citroen, grapefruit, mandarijn, sinaasappel (geeft vrolijkheid)

Edelstenen: Citrien, tijgeroog, amber

 

4. Hartchakra

Het vierde chakra bevindt zich bij het hart. Het hartchakra verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie en is het centrum van liefde, verwantschap, medegevoel, vrijheid en innerlijke ruimte. Als dit chakra geblokkeerd is dan kost het moeite om liefde toe te laten.
Bij het hartchakra horen de kleuren groen en roze.

Essentiële oliën: roos, geranium, ylang ylang.

Edelstenen: rozenkwarts, malachietaventurijn

 

5. Keelchakra

Het vijfde chakra bevindt zich bij de keel. Het keelchakra representeert elke vorm van communicatie, waarheid en integriteit. Bij mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen of durven te uiten of mensen die angst hebben hun mening te uiten uit angst anderen te kwetsen, kan er een blokkade optreden in het keelchakra.
Lichtblauw past bij het keelchakra.

Essentiële oliën: Jeneverbes, kamille, den

Edelstenen: Chalcedoon, Calciet, Kyaniet, Aquamarijn

 

6. Voorhoofdchakra (derde oog)

Het zesde chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Het voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog genoemd. Het voorhoofdchakra heeft ook te maken met het denken, met verstand en inzicht. Een geopend voorhoofdschakra zorgt ervoor dat de beide hersenhelften, ratio en gevoel, harmonieus kunnen samenwerken.
Indigo of donkerblauw past bij het voorhoofdchakra.

Essentiële oliën: Pepermunt, Rozemarijn en Scharlei (Clary sage).

Edelstenen: Lapis lazuli, Sodaliet, Celestiet

 

7. Kruinchakra (kroonchakra)

Het zevende chakra bevindt zich bovenop de schedel. Het kroonchakra representeert onze bewuste en onbewuste gedachten en structuren, ons geloofssysteem en het kennen van de zuivere intuitie. Het kan zich over het algemeen pas openen als we enigszins geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Dit chakra staat in verbinding met het kosmische bewustzijn.
Wit licht of paars hoort bij het kruinchakra.

Essentiële oliën: Lavendel, Sandelhout en Frankincense (Wierookboom) en elevation van Doterra.

Edelstenen: Amethist, Labradoriet, Herkimer diamantVoor meer informatie over 100% pure essentiele oliën neem contact op: bebalancedbeads@hotmail.com